Drie V's na heftig incident

Aandacht voor de 3 V’s

na een heftige gebeurtenis.

Direct na een heftige gebeurtenis kun je een tijdje last hebben van een van de drie V’s. 

Deze V’s staan voor:

  • Veelvuldige herhaling
  • Vermijding
  • Verhoogde waakzaamheid

Dit is (soms) vervelend, maar niet verontrustend. Wel moeten deze 3 V’s in een periode van ongeveer 6 weken afnemen. Mocht je na deze 6 weken nog steeds last hebben, dan is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Er bestaat dan een kans dat je een posttraumatische stress-stoornis ontwikkelt.

Veelvuldige herhaling
Misschien ken je het wel. Je hebt iets heftigs meegemaakt en de situatie blijft zich maar herhalen in je hoofd. Telkens weer lijkt het als een soort film zich af te spelen en jij bent de hoofdrolspeler. En het lijkt niet te stoppen. Sterker nog hoe meer je je best doet om het te stoppen, hoe vaker het zich lijkt te herhalen.

Het goede nieuws is het gaat weer over. Het proberen te stoppen heeft dus geen nut. Wat wel helpt is om er op enige afstand naar te kijken. Uitstappen dus.



Mij helpt de metafoor met de wolken altijd goed. Als je uit een raam kijkt en je ziet wolken voorbij drijven dan denk je nooit “ik heb een wolk” en je hebt, denk ik, ook nooit het idee om een raam open te zetten om een wolk binnen te laten.
Zo is het ook met gedachten, ze komen langs als wolken, kijk ernaar, vindt er het jouwe van en laat ze weer gaan.


Verder is het misschien vervelend om te horen, maar ga er niet vanuit dat jouw alsmaar herhalende gedachten ook nog overeenkomen met wat er werkelijk gebeurd is. Het lijkt er op, maar de langs drijvende gedachten zijn net als wolken…..ze vervormen terwijl je er naar kijkt.

Vermijding
Onder vermijding wordt verstaan dat je situaties of personen uit de weg gaat die lijken op het incident dat je meegemaakt hebt. Zo probeer je te voorkomen dat je in situaties belandt die er toe kunnen leiden dat je weer bij een incident betrokken raakt.

Ik schrijf “lijkt” , want in de praktijk wordt dit eerder opgemerkt door anderen dan door jezelf. Het is namelijk zelden een bewuste keus.
Het kan zomaar zijn dat je ongemerkt keuzes maakt. Hierdoor ga je telkens bepaalde personen of situaties uit de weg. Dit is vlak na een incident logisch. Hoe langer je dit echter doet, des te moeilijker wordt het om toch die situaties of personen weer op te zoeken. En het rare is dat juist het aangaan van de confrontatie een betere oplossing kan zijn. Doe dit in het begin vooral niet alleen, samen is meestal prettiger.

En nee, dit is niet makkelijk. En ja, ook dit gaat weer over.

Verhoogde waakzaamheid
In een periode na een heftig incident kan het zijn dat je extreem waakzaam bent. Je bent heel gespannen. Extra alert op de dingen die lijken op het incident dat je hebt meegemaakt. Meestal herken je dit aan het feit dat je vaker van dingen schrikt, waar je daarvoor weinig last van had. Je moet dan denken aan onverwachte bewegingen van mensen in je omgeving of schrikken van een hard geluid.

Dit is normaal en probeer het dus niet tegen te houden. Maak het echter ook niet groter. Neem waar dat het met je gebeurt en laat het vervolgens voor wat het is. Wil je er toch iets actief mee doen koppel de situaties waar je van schrikt dan aan de nieuwe situatie en niet aan het incident.

Voorbeeld: Je hoort een harde klap en je schrikt hiervan. Probeer dan niet te denken: “O , dit leek op het incident dat ik meegemaakt heb”, maar probeer het te labelen als: “O, dit is een andere situatie, er is niets aan de hand”.

Verhoogde waakzaamheid kan je het gevoel geven dat je beter voorbereid bent als het weer gebeurt. Helaas is dit niet waar. Deze verhoogde waakzaamheid zorgt er vaak voor dat je gespannen bent en vanuit gespannenheid reageer je altijd minder snel en goed. In de oosterse vechtsporten is dit altijd goed zichtbaar. Na een actie volgt altijd de ontspanning en vanuit deze ontspanning reageer je beter en sneller.

Zoals de meeste dingen is dit in theorie makkelijk, maar in de praktijk een stuk moeilijker uit te voeren. Het goede nieuws is hier: ook dit gaat weer over.

Meer informatie
Meer informatie over technieken in het omgaan met agressief gedrag vind je in de kennisbank op de website.

Hier vind je naast allerlei technieken ook informatie over de gevolgen van agressie-incidenten, protocollen, kortom alles wat met agressie te maken heeft.
Ik vind kennis delen belangrijk, dus geef het vooral door!