Verhoogde waakzaamheid als gevolg van agressie-incident
03 januari 2017 

Verhoogde waakzaamheid als gevolg van agressie-incident

Verhoogde waakzaamheid is een van de 3 V’s die na een agressie-incident jou parten kunnen spelen.
Na een agressie-incident kan je een tijd last hebben van een of meerdere van de 3 V’s.
Deze staan voor:

  • Veelvuldige herhaling, 
  • Verhoogde waakzaamheid
  • Vermijding.

Hieronder lees je 1 van de 3: Verhoogde waakzaamheid.

In een periode na een agressie-incident kan het zijn dat je extreem waakzaam bent. Je bent heel gespannen. Extra alert op de dingen die lijken op het incident dat je hebt meegemaakt. Meestal herken je dit aan het feit dat je vaker van dingen schrikt, waar je daarvoor weinig last van had. Je moet dan denken aan onverwachte bewegingen van mensen in je omgeving of schrikken van een hard geluid.

Dit is normaal en probeer het dus niet tegen te houden. Maak het echter ook niet groter. Neem waar dat het met je gebeurt en laat het vervolgens voor wat het is. Wil je er toch iets actief mee doen koppel de situaties waar je van schrikt dan aan de nieuwe situatie en niet aan het incident.
Voorbeeld: Je hoort een harde klap en je schrikt hiervan. Probeer dan niet te denken: “O , dit leek op het agressie-incident dat ik meegemaakt heb”, maar probeer het te labelen als: “O, dit is een andere situatie, er is niets aan de hand”.

Verhoogde waakzaamheid kan je het gevoel geven dat je beter voorbereid bent als het weer gebeurt. Helaas is dit niet waar. Deze verhoogde waakzaamheid zorgt er vaak voor dat je gespannen bent en vanuit gespannenheid reageer je altijd minder snel en goed. In de oosterse vechtsporten is dit altijd goed zichtbaar. Na een actie volgt altijd de ontspanning en vanuit deze ontspanning reageer je beter en sneller.

Zoals de meeste dingen is dit in theorie makkelijk, maar in de praktijk een stuk moeilijker uit te voeren. Het goede nieuws is hier: ook dit gaat weer over.

Het moet in 6 weken wel afnemen

Nemen de 3 V’s in de loop van 6 weken niet af, dan kan het wijs zijn om professionele hulp te zoeken.  Er bestaat een kans dat je anders een posttraumatische stress-stoornis ontwikkeld.

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig mail of bel gerust 0628 9495 22

Lees ook de artikelen over de andere V’s. Dit zijn:

  • Vermijding
  • Veelvuldige herhaling
Over de schrijver